miercuri, 2 februarie 2011

Desene si picturi inspirate din viața si din opera poetei Sappho

Sappho (Psappha) a fost cea mai cunoscuta poeta lirica din Grecia antica si prima care a scris versuri in care vorbea despre propriile sentimente si nu despre zei. Sappho a trăit in jurul anului 600 înainte de Hristos pe insula Lesbos din Marea Egee. Sappho provenea dintr-o familie bogata din Mytilene si mai avea doi frați. Poeta a avut o fetița pe care o chema Cleis care apare si in una dintre poezii.

Sappho le iniția si pe tinerele fete in tainele artei, ale frumuseții, ale feminității, ale poeziei, ale muzicii si ale dansului si datorita faptului ca unele dintre poezii exprimau sentimente de dragoste fata unele dintre aceste fete (Cum ar fi Attis si Gongyla) au început sa apară tot felul de zvonuri si legende referitoare la homosexualitatea/bisexualitatea acesteia, de aici provenind termenii de lesbianism si safism. Sappho avea o școala de poezie si arta unde fetele rămâneau pana când trebuiau sa plece pentru a se mărita, poeta fiind cea care le scria cântecele de nunta înainte de a pleca. Sappho era cea care le pregătea pentru casatorie si pentru viața de femeie. Nu știu in ce măsura e adevărat ce se spune despre Sappho si insula Lesbos dar se știe ca acela era unul dintre putinele locuri din Grecia antica unde feminitatea era celebrata si nu călcata in picioare si femeile aveau drepturi pe care in alte parți nu le-ar fi avut, valorile feminine fiind prețuite, nu devalorizate, un mediu feminist in care calitatile tinerelor fete erau cultivate, nu zdrobite. Spre deosebire de anumite curente feministe din ziua de azi care promovează masculinizarea femeilor, feminitatea fiind văzuta ca o slăbiciune in insula Lesbos feminitatea era venerata, tinerele fete fiind invatate sa fie mandre de faptul ca sunt femei si sa-si pună in valoare sensibilitatea, simțul estetic, frumusețea si alte calitati feminine. Sappho nu le invata pe fete sa fie puternice si independente sa facă sport, sa lupte ca barbatii (cum era cazul amazoanelor) si sa intre in competiție cu aceștia ci le invata sa fie frumoase, stilate, elegante, sensibile, educate, iubitoare de arta si tot ce înseamnă frumos si pline de feminitate. Pot spune chiar ca societatea din insula Lesbos era la polul opus fata de cea a amazoanelor, deși ambele erau formate din femei si aveau in centru femeia.

Având in vedere faptul ca a fost măritata, a scris si poezii dedicate barbatilor in care mirele este comparat cu zeul Ares (Marte la romani), spunea intr-o poezie de “bărbatul care te asculta si te privește in ochi si e alături de tine” si se pare ca s-a sinucis din dragoste pentru un bărbat care nu simțea nimic pentru ea, Sappho nu ar fi putut fi decât cel mult bisexuala.

Mai jos sunt desenele si picturile mele reprezentând-o pe Sappho

Sappho - Oil on canvas painting

Pictura in ulei pe pânza si tabloul de mai jos (tablou care s-a furat in 2008) o reprezintă pe Sappho (bruneta, se zice ca Sappho era mica de statura si bruneta) alături de Gongyla, o fata căreia poeta i-a dedicat o poezie prin care isi exprima dorul pe care il simțea după ce aceasta a plecat.

Aceasta este pictura mea in acuarela intitulata “Cultul Afroditei” pictura in care am imortalizat o scena in care Sappho si câteva dintre fecioarele de pe insula se aduna la templu, recita poezii si cânta invocând-o pe Afrodita, iar zeița vine la ele.

Sappho-03 SapphoSiErinna SapphoSiUnaDintreFete

Acestea sunt câteva desene reprezentând-o pe Sappho alături de fecioarele pe care le invata ce este arta, poezia si frumusețea.

SapphoPortret SapphoCuLira

Aceste sunt doua desene in creion reprezentând-o pe Sappho cu lira ei

3089522480_be4878dd5a_o Pictura de mai jos o reprezintă pe Sappho alături de Korinna si Erinna, alte doua mari poete ale Greciei antice. In timp ce Korinna a trăit in Tanagra in alte timpuri, prezenta ei alături de Sappho fiind creația mea, Erinna a fost una dintre ucenicele poetei Sappho, una dintre cele mai talentate si se spune ca si pe ea a iubit-o Sappho dar a murit la doar 19 ani.

Korinna Erinna si Sappho

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails