vineri, 13 aprilie 2012

Ipocrizie bizantina

Sfintii pestru si pavel in ipostaze mult prea tandre pentru doia barbati heterosexuali intr-o icoana clasica in stil bizantin

Inainte de sfanta sarbatoare de Pasti m-am apucat sa fac putin pe criticul de arta bisericeasca de origine bizantina.
Stau si ma uit la icoanele bizantine cat de nenaturale, false si pline de misoginism si ipocrizie sunt, cat de imbracata este Maica domnului, ca o femeie musulmana care poarta burqa, si cat de bine sunt acoperite capetele personajelor de sex feminin astfel incat sa nu se vada nici macar un fir de par, cat de infofolit este pruncul din bratele sfintei fecioare, cat de ridicole si nenaturale sunt pozitiile sfintilor si mai ales cum prezinta icoanele lucruri pe care biserica le condamna si le judeca aspru pe nedrept, cum ar fi relatia foarte stransa, chiar intima dintre sfintii Petru si Pavel si sarutul dintre Iuda si Iisus.
Iuda il saruta pe Iisus Hristos PE BUZE intr-o icoana veche bizantina

In aceste icoane se vede in primul rand misoginismul abrahamic, intalnit intr-o forma putin mai accentuata si la musulmani. La fel ca si musulmanii crestinii considera ca femeia este inferioara si murdara si frumusetea ei trebuie sa fie ascunsa in spatele hainelor largi. In reprezentarile bizantine femeia este mereu acoperita din cap pana in picioare si hainele ei nu lasa sa se vada decat fata si mainile. Mai uit la o icoana a Maicii Domnului cu pruncul si ma mir cum de nu curgeau apele pe ea si cum nu murea de cald infofolita in halul asta in caldura din Israel. Cei care au conceput aceste icoane au fost atat de misogini si ipocriti incat au facut pieptul fecioarei plat, fara sani si acoperit de 3 straturi de haine. P:robabil ca micutul Iisus era alptat prin haine sau nu avea nevoie de lapte hranindu-se doar cu iubirea divina si cu energiile necreate ale lui Dumnezeu.
Crestinii in loc sa iubeasca femeia asa cum a fost ea lasata de natura sau de Dumnezeu sau de cine vreti voi, o dispretuiau si o considerau o ispita si o sursa a pacaturului, incepand cu Eva care in credinta lor a fost cea care l-a indemnat pe Adam sa cada in pacat. Crestinii in loc sa vada corpul femeii ca pe ceva natural si frumos, nimic mai mult, il pervertesc, il asociaza cu imoralitatea si desfraul, asa cum fac si cei care confunda nuditatea artistica cu pornografia si obscenitatea. Crestinii deformeaza gandirea oamenilor si mai ales a femeilor facandu-i sa-si dispretuiasca propriul corp, propria natura.
Fecioara Maria nud, o altfel de icoan a Maicii Domnului care a scandalizat foarte multi crestini puritani

Dupa parerea mea o icoana cu fecioara Maria nud fara conotatii sexuale nu o face pe aceasta mai putin sfanta si mai putin curata decat una cu ea imbracata ca o araboaica, doar o arata in toata splendoarea si naturaletea ei. Murdar nu este nudul feminin ci gandurile celor care il privesc intr-o maniera sexuala pervertindu-l. Nudul nu este pervers. Nudul este pervertit de unii dintre noi.
Mai jos este o icoana a Maicii Domnului care o prezinta pe aceasta in timp ce alapteaza pruncul, intr-un mod cat mai realist si natural posibil, asa cum alapteaza toate femeile. Am facut desenul in iarna si bineinteles ca pana acum a adunat foarte multe critici si reactii negative de la crestini.
O icoana a Maicii Domnului in timp ce alapteaza, desen in pix
Desi sanii unei femei care alapteaza sau un copil mic asa cum l-a facut mama lui nu are trebui sa aiba o semnificatie erotica (cel putin pentru oamenii normali, nu vorbim aici de pedofili care din cauza unor anomalii cerebrale CONGENITALE au erectii cand vad copii mici, instinctul sexual amestecandu-se cu cel matern ) multi crestini se scandalizeaza cand vad desenul de mai sus, uitand ca si ei au fost alaptati de mamele lor in acelasi mod si ca alaptarea copilului este un lucru cat se poate de normal.
Revenind la bizantini acestia nu au facut altceva decat sa traga inapoi Grecia, care fusese mult mai civilizata si mai deschisa la minte in antichitate, cand existau tot felul de filosofi poeti si oameni de stiinta.
Sappho, o poeta din Grecia antica ale carei creatii au fost distruse de crestini

Crestinii au fost cei care au ucis-o cu sange rece pe Hypatia, o mare matematiciana, o femeie cu o minte de geniu, au ars biblioteca din Alexandria, au distrus operele poetei Sappho pentru ca au fost scrise de o femeie, ceea ce lor, la cat de misogini erau, nu le convenea, au ingropat descoperiri stiintifice si au cufundat lumea  in ignoranta.
Sappho, pictura ulei pe panza

Bizantinii au ars si au distrus mai cea mai mare parte a poeziilor poetei Sappho din Grecia antica dar in acelasi timp pictau icoane cu sfinti in ipostaze mult prea tandre pentru doi barbati heterosexuali, ceea ce arata cat de ipocriti sunt crestinii. Pentru ei erau imorale poeziile in care Sappho canta femeia si ridica in slavi feminitatea dar nu era imoral ca o femeie sa fie considerata o fiinta inferioara si tratata ca un simplu accesoriu al barbatului util doar pentru reproducere, valorand mai putin decat o camila. Sappho a fost in primul rand o feminista si asta i-a infuriat la culme pe crestinii din Bizant care urau femeile, pur si simplu le dispretuiau, calcau in picioare tot ce era feminin. Cine stie cate alte femei valoroase impreuna cu realizarile lor au fost sterse din istorie de acesti cres(s)tini misogini.

Crestinismul a schimbat istoria Greciei si a schimbat-o in rau, nu in bine, chiar si grecii din ziua de azi fiind trasi inapoi de ortodoxia lor rigida. Ei au muntele Athos, unde accesul femeilor este strict interzis si desi nu o recunosc este plin de calugari homosexuali care in acelasi timp ii judeca pe altii, insiga la urma impotriva homosexualilor declarati si impacati cu propria orientare sexuala care au si ei un partener stabil pe care il iubesc, si pun umarul la interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex, ei au atatea biserici ortodoxe, ei sunt cei care trag toata Europa in jos din cauza asta. Nu intamplator criza economica din Europa a luat forma cea mai urata in Grecia si Romania, doua tari puternic marcate de ortodoxia aceasta care nu este departe de talibanismul din Afganistan ca ideologie. In aceste tari ortodoxe biserica inghite foarte multi bani contribuind la subminarea economiei. Am ajuns de nu avem bani ca sa dam pensii dar avem bani ca sa construim catedrala mantuirii nemului si preotii au salarii mai mari decat doctorii. Daca nu se face ceva pentru a scapa tara ce acest flagel o sa ajungem ca Afganistanul, Iranul si alte republici islamiste conduse dupa reguli religioase irationale, misogine, nestiintifice si in ultima instanita impotriva progresului civilizatiei. Ortodoxia nu este departe de islam.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Buna Corina,

Urmaresc destul de des mesajele tale si desenele pe care le apreciez.
Vroiam sa-ti scriu de catava vreme o impresie pe care o am, aceea ca mi se pare un pic desconstructiv sa te irosesti in explicatii justificatii. Desenele tale si comentariile pe care le faci imi par mult mai interesante daca ai putea (si dori bineinteles) sa te concentrezi pe o dimensiune pozitiva, fara a cadea in acele accente de tip ''biserica face cutare...'', sau homosexualitatea este penalizata, etc.
Asta o cam stim.
Singura cale de a face ca lucrurile sa avanseze este ceea ce numesc eu calea pacifista, si nu aratand erorile din jur, putem lasa un loc pentru ceea ce consideram fiecare ca fiind o cale veridica apropriata.
Mult succes, si nu uita ramai pozitiva!

PS : ma bucur pentru expozitiile tale. vezi ca ajungi incetul cu incetul sa expozezi, si vocea ta picturala sa fie auzita?
Milena

Francinne spunea...

Imi place cum gandesti,Corina.

Mary Alice spunea...

perfect adevarat , nu stiu cum de atatia idioti pot sa creada in asa ceva ,gen crestinism , care nu face decat sa ne limiteze mintea .
P.S. esti un geniu si ceilalti sunt niste idioti

Sirg spunea...

Nu cred ca arta bizantina a fost printre subiectele tale preferate.
Faci o serie de presupuneri gresite despre arta bizantina si civilizatia Bizantului, una dintre cele mai remarcabile, din cauza unui subiectivism anti-crestin.
Arta bizantina este cu preponderenta religioasa si motivul pentru care icoanele arata asa sunt de natura simbolica. Cat despre cum era privita femeia in societatea bizantina te inseli, bizantinii aveau o societate foarte moderna pentru timpurile acelea. Multe femei bizantine au ajuns imparatese sau sfinte, carturari, etc.
Documenteaza-te mai mult.

Anonim spunea...

Catre Dna Chirila Corina,
Eu nu stiu de unde ati inventat aceste lucruri, dar nu aveti niio legatura nici cu arta crestina, nici cu credinta crestina. Cine v-a spus ca in crestinism femeia e o sclava si e sursa pacatelor, iertati-ma, dar e un tampit. Din contra femeia e inima care bate, e a este cea datatoare de viata. Fara ea viata nu ar exista si nu ar mai continua pe pamant. Daca cititi cu atentie Maica Domnului e foarte mare, peste toti sfintii.
Mai mult decat atat acele tablouri pe care ni le aratati sunt foarte dubioase...e o batjocura la adresa femeii si la adresa credintei noastre.
Tot articolul este anticrestin, neaga invatatura si promoveaza un ateism cras, tagaduirea credintei si a tot ce e sfant.

Catre Mary Alice,
Inainte de a ne face pe noi idioti, ar fi cazul ca cineva sa puna macar mana pe o psaltire sa o citeasca. Daca nu vrea, atunci sa nu isi exprime parerea. Este inadmisibil ca niste necunoscatori sa ne jigneasca in mod repetat, crezand ca "e astia sunt niste fraieri". Noi crestinii avem o vorba si citez: "Cand cineva iti trage o palma si nu te-ai smintit, intoarce-i doua inapoi..Prima ca sa-i dovedesti ca esti corect, cinstit, drept, cuvant esenta si putere si a doua prin care sa arati de ce nu vrei sa-L superi pe Dumnezeu".

Related Posts with Thumbnails