duminică, 15 aprilie 2012

Gioconda sau Mona Lisa, un autoportret feminin al lui Leonardo da Vinci?

Azi s-au implinit 560 de ani de la nasterea lui Leonardo da Vinci, creatorul Gicondei, cea mai cunoscuta pictura din lume. Gioconda sau Mona Lisa a ramas o enigma pana in ziua de azi. Nu se stie cine a fost femeia misterioasa care i-a servit drept model lui Leonardo. Parerile sunt impartite. In timp ce unii sustin ca a fost o tanara pe care da Vinci a cunoscut-o si a iubit-o, Bianca Jovanna Sforza, fiica lui Ludvic il Moro, nobila italiana Lisa Gherardini sau chiar o prostituata care a trait in acele timpuri, altii sustin ce aceasta ar fi fost de fapt un alt barbat sau chiar pictorul sub forma de femeie. Eu una cred ca ultima varianta este cea mai plauzibila avand in vedere caracterele date de gene de pe cromozomul Y cum ar fi nasul prelung si arcadele proeminente. Mona Lisa seamana mai mult cu un transsexual decat cu o femeie biologica, lucru care nu convine si nu se recunoaste deschis pentru ca nu convine sa se recunoasca ca Leonardo da Vinci si-ar fi dorit sa fie femeie si din acest motiv se picta pe sine sub forma de Giconda, o femeie frumoasa cu trasaturile artistului ce zambeste discret in timp ce privirea ei este putin trista si ganditoare, simtind ce simtea artistul. Leonardo se simtea femeie in sufletul sau si din acest motiv simtea nevoia sa picteze un autportret feminin, o anima a sa, un alter ego, un tablou pe care il privea ca pe o oglinda in care se vedea pe sine, femeia interioara inchisa intr-un trup de barbat nepotrivit cu adevarata sa identitate. Daca ar fi trait in ziua de azi Leonardo aproape sigur si-ar fi dorit sa faca tratament hormonal si operatie de schimbare de sex pentru a deveni femeia care simtea ca este.
Nu convine sa se recunoasca ca Leonardo da Vinci avea un creier de femeie, se simtea femeie si isi dorea foarte mult ca si corpul lui sa fi fost unul de femeie asa cum nu convine sa se recunoasca ca multi oameni de valoare  au fost de fapt femei, cum era Shakespeare, au avut alte orientari sexuale sau isi doreau sa apartina sexului opus pentru ca aveau creiere androgine sau structurate ca la sexul opus.

Un comentariu:

Sirg spunea...

Mona Lisa este un pretext pentru un dublu portret, de fapt alter ego-ul din portret este cel al lui Salai, ucenicul preferat al lui Leonardo.

iti recomand acest link pentru mai multe informatii, cat si dovada a ceea ce sustin. http://exergy33.blogspot.com/2009/12/de-ce-zambeste-mona-lisa.html

Salai este folosit ca model in portretul lui Ioan Botezatorul, imagine care coincide foarte mult cu cea a Mona Lisei (am vazut ambele tablouri la Luvru).

Speculatiile tale despre Leonardo sunt hilare, genul acesta de portrete enigma era doar la indemana marilor maestri (si Rafael are unul) si se practicau. Intr-o perioada in care nu existau fotografii, astea erau cele mai tari trucaje.

Related Posts with Thumbnails