marți, 26 noiembrie 2013

Cum functioneaza "democratia" din Romania - Arta doar cu aprobare de la guvern



Joi am fost la Asociatia Artistilor Plastici din Bucuresti si am aflat ca mai nou pentru a expune in spatiile  primariei artistii plastici au nevoie de aprobare din partea guvernului. Ceea ce am aflat confirma ceea ce banuiam de la inceput, si anume faptul ca inchiderea galeriei de arta din Herastrau a fost o decizie cu un puternic substrat politic luata de la nivel de guvern care a avut legatura cu schimbarea guvernului si venirea la putere a unui Stalin cu microcefalie si a unui Hitler care desi se declara liberal l-a tot tinut in brate pe Becali pana cand acesta a ajuns unde ii este locul. Nu are rost sa zic cine e Stalin si cine e Hitler pentru ca stiti din postarile anterioare. Ei si oamenii lor au ordonat sa fie schimbati toti angajatii de la ALPAB, incepand cu sefii si terminand cu ultimul paznic din parc. Ei si oamenii lor l-au numit pe mafiotul de Bogdan Peter Tanase sef peste ALPAB si au ordonat ca galeriile de arta din Herastrau sa fie inchise sub pretextul unei reamenajari.
In momentul de fata petitia pentru redeschiderea galeriilor de arta din Herastrau este inca deschisa si astepta semnaturi.

Intr-o tara care se vrea a fi democratica am ajuns sa nu mai avem dreptul de a ne exprima prin arta, mai rau decat pe vremea comunistilor. Si pe vremea lui Ceausescu existau galerii de arta unde puteau sa expuna toti artistii, si cei amatori, nu doar cei cu diplome recunoscuti de UAP. In ziua de azi artistii nu isi mai pot expune lucrarile nicaieri, nici macar pe strada pentru ca imediat vine politia si ii amendeaza pentru ca nu au autorizatie.
Se mai poate vorbi de democratie in Romania atata timp cat arta este restrictionata si cenzurata si artistii au nevoie de aprobari peste aprobari si autorizatii peste autorizatii ca sa expuna, ca si cum arta lor ar pune in pericol siguranta nationala? Se mai poate vorbi de democratie in conditiile in care si televiziunile sunt controlate si nu prezinta decat ceea ce le cere puterea, in caz contrar riscand sa fie inchise cum a fost inchis OTVul?
Inca nu suntem constienti ce disctatura se ascunde in spatele democratiei mimate din Romania. si nu numai artistii sunt loviti. Sunt loviti toti cei care vor sa faca ceva constructiv, cei care vor sa inceapa o afacere cinstita si utila societatii cum ar fi de exemplu o ferma (cunosc pe cineva care a vrut sa puna pe picioare o crecatorie de porci dar a renuntat din cauza barierelor de care se tot lovea), oamenii de stiinta, absolventii de studii superioare care de multe ori nu au dreptul la un loc de munca conform pregatirii lor, medicii care au de ales dintre a pleca din tara si a trai cu un salariu de mizerie, pacientii care sunt condamnati la moartea in spiotale etc. La noi iun tara drepturile fundamentale a le omului exista doar pe hartie si nu se respecta deloc. Nu se respecta dreptul la libera exprimare prin arta, dreptul la informare, dreptul la munca, dreptul la sanatate si multe altele.

Un comentariu:

Unknown spunea...

mi se pare normal,cine stie ce intreprinzator vrea sa preia ultima galerie din Herastrau pe modelul celei transformate in porcaria aia de acvariu, parca nu puteau merge parintii cu copii la o aruncatura de bat la Antipa :-(

Related Posts with Thumbnails