luni, 10 martie 2014

Atunci cand muzele tac se aud armele



Atunci cand muzele tac se aud armele, asa zice o vorba din popor si acu realizez cat adevar exista in aceste cuvinte. Din pacate asta e ceea ce se intampla in ziua de azi. Acum 10-15 ani pe vremea asta nu numai ca erau mai multe galerii de arta pentru artistii plastici dar si muzica inflorea, atat in Romania cat si in restul lumii in timp ce acum abia daca au mai ramas cativa cantareti din acea generatie si altii noi nu prea au aparut (in afara de Lady Gaga si alte cateva exemple care se pot numara pe degete). Acum, odata cu involutia domeniului artistic se simte si o tendinta a intregii umanitati si mai ales a estului Europei de a se indrepta spre razboi. Oare ne apropiem de al 3lea razboi mondial? Ceea ce face Putin atat in propria tara, cu propriul popor cat si in Ucraina seamana tot mai mult cu ceea ce facea Hitler inainte de al doilea razboi mondial si in urma unei discutii cu o pictorita din Rusia am inteles ca mai ales in Rusia arta este lovita si cenzurata sub diverse pretexte cum ar fi legea blasfemiei sau legea propagandei homosexuale, ducandu-se un razboi anticultural mai aprig decat cel din Romania. Desi mai picteaza si el din cand in cand Vladimir Putin nu sustine deloc artistii. Stiu ca in Rusia un artist a fost arestat pentru ca l-a desenat pe Putin ca femeie. Si eu daca ar fi fost in Rusia aproape sigur as fi fost arestata atat pentru desenul de mai sus cat si pentru nudurile care probabil ca ar fi incadrate la propaganda homosexuala.




Regresul artei merge mana in mana cu regresul democratiei. Va mai amintiti de fetele de la T.A.T.U? Daca ele ar fi cantat acum, in Rusia lui Putin sigur ar fi fost arestate pentru propaganda homosexuala.

Aproape ca nu-mi vine sa cred cat de mult s-a schimbat politica din estul Europei, de la democratia si libertatea rusa de acum 10-15 ani pana la Rusia din ziua de azi unde esti arestat si in cel mai bun caz amendat daca ai curajul sa exprimi ceea ce gandesti sau ceea ce simti prin arta, arta fiind restrictionata si prin mijloace economice in timp ce sume colosale din buget sunt investite in inarmare si razboi, atat impotriva altor state cum este acum cazul Ucrainei cat si un razboi tacit impotriva populatiei prin mijloace economice prin droguri letale cum este krokodil si prin legi antidemocratice.

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails