luni, 5 martie 2012

Andromeda era negresa, nu alba cum o faceau atatia pictori in viziunea lor eronata si rasista


Printesa etiopiana Andromeda pictura mea in tempera
In mitologia greaca Andromeda a fost printesa Etiopiei care a fost legata de o stanca de langa mare, unde era un monstru care teroriza acele tinuturi.
Incepand din renastere si pana acum multi artisti au pictat-o pe printesa Andromeda din mitologia greaca dar au scapat din vedere un detaliu foarte important si anume faprul ca aceasta era printesa Etiopiei si nu putea fi blonda cu pielea alba cum o faceau ei. Fiind de origine africana Andromeda era sigur o negresa cu pielea ca abanosul, in nici-un caz nu o femeie de tip european cu pielea alba ca laptele.

Andromeda, pictura de Paul Gustave Dore
Aproape toti pictori incepand cu cei din renastere si terminand cu multi artisti contemporani au fost rasisti si au deformat realitatea dupa bumul lor plac pictand numai personaje feminine de tip european, cu pielea cat mai alba chiar si atunci cand personajele erau de origine africana.

Andromeda, pictura de Edward Poynter 1869
Pana in secolul 20 negrii erau vazuti foarte rau de catre europeni, asimilati cu dracii despre carese zicea ca au culoarea neagra, evitati mai rau decat ciumatii si folositi doar ca sclavi.

Nu stiu cum se face ca desi in legenda se specifica clar ca Andromeda era printesa Etiopiei pana la mine niciun pictor nu a pictat-o neagra asa cum era ea, tabloul meu fiind singura reprezentare veridica si nediscriminatorie a acesteia.

Un comentariu:

Mary Alice spunea...

bravo , in sfarsit cineva sanatos la cap :)

Related Posts with Thumbnails