sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Despre geniu si nebunie sau cat de plictisitoare cenușie si banala este “normalitatea”

Stăteam si ma amuzam citind comentariile acide care au început sa curgă după ce a apărut un articol despre mine pe blogul cu pitici gratis pe creier si mă gândeam cat de limitați sunt oamenii “normali” si cum lovesc ei in tot ce se abate de la norma lor trecând drept nebunie pentru ei. Printre altele multi ma faceau nebuna. Tin sa subliniez ca nu am avut nici-o internare la psihiatrie, nu aud voci in cap (simptom tipic si definitoriu pentru schizofrenie) si chiar daca as fi suferit de o boala psihica grava  asta nu ar trebui sa justifice atitudinea discriminatorie si intoleranta a celorlalti. A fi nebun nu inseamna a fi periculos imprevizibil si violent si a da in cap la intamplare din cauza unor porniri interne criminale si de multe ori oameni asa-zis normali sunt mult mai periculoși din rândul acestora putând sa se recruteze tot felul de escroci, hoți si șmecheri care isi urmaresc doar interesul propriu in mod cinic.

Înainte de toate sa încercam sa definim normalitatea. Cuvântul normalitate provine de la norma, standardul majoritarii, deci tot ce aparține majoritarii este normal. Dar asta nu înseamnă ca normalitatea trebuie sa fie si este mereu si calea cea mai buna de urmat. Atunci când majoritatea se arunca in prăpastie nu înseamnă ca e bine sa ne aruncam si noi deși se poate spune ca este “normal” sa o faci Daca majoritatea fumează consuma alcool si se droghează asta nu înseamnă ca e bine sa ne apucam si noi de fumat alcool si droguri deși s-ar putea spune ca este “normal” așa, chiar daca cei care o fac o sa zica ca cine refuza o țigara, un pahar de alcool sau chiar o doza de droguri e ciudat anormal nebun sau cine știe cum. Din cauza asta ajung tinerii sa bea sa fumeze si sa se drogheze, pentru ca asta ii face sa se integreze mai bine in grupul de prieteni care au asemenea obiceiuri si cum sunt slab informați si nu isi doresc sa-si piardă prietenii care de fapt ii trag in jos tineri o iau pe aceasta cale care ii distruge încet dar sigur. Normalitatea nu este nimic altceva decât regula majoritarii, nu calea cea mai buna, nu calea cea mai funcționala, nu situația optima. Situația optima este cea in care exista diversitate. Si in natura diversitate este foarte importanta pentru evoluție si pentru supraviețuirea speciei si daca toți indivizii ar fi identici cum s-ar schimba condițiile de mediu specia neputând sa se adapteze nu ar supraviețui. Toate genele, chiar si cele care pot da boli psihice sau aparente handicapuri au rolul lor in evoluție, altfel nici măcar nu s-ar fi fixat fiind eliminate de la început. Nu exista gene proaste, exista doar gene care pot fi avantajoase in anumite condiții si combinații cu alte gene asa cum este si cazul genelor pentru homosexualitate care pot duce la homosexualitate doar la unul dintre sexe făcând ca indivizii de sex opus care le dețin sa fie mai fertili decât ceilalți sau al genelor pentru autism care de multe ori se asociază si cu genialitatea, mulți autiști avand un IQ mult peste medie in ciuda dificultăților socio-afective.

Daca toți am fi “normali” am fi niște roboti trași la xerox făcuți după același calapod, niste clone fara personalitate, intr-o lume mecanica, cenușie si plictisitoare in care totul este la același nivel, o lume in care totul este previzibil si banal, o lume in care totul va fi mereu la fel, o lume de angajați obedienți care fac in mod mecanic si conștiincios doar ce le comanda cei care sunt mai sus in ierarhie si de elevi si studenți docili care invata in mod papagalicesc doar ceea ce le trebuie ca sa ia examenele uitând totul după ce si-au luat notele si nu au niciodată ideile lor, o lume de sclavi care nu fac altceva decât sa facă ceea ce le este impus sa facă.

Sa nu uitam ca nu oamenii normali au contribuit la progres ci geniile care de multe ori treceau drept oameni nebuni. Oamenii normali sunt conservatori isi vad mereu de munca lor mecanica, robotica, pe care o fac cu conștiinciozitate așa cum le comanda alții iar in timpul liber nu fac altceva decât sa iasă cu prietenii la bere, sa bârfească sa se uite la meciuri sau telenovele, sa bea sa fumeze si sa umble prin baruri cluburi si discoteci sau la petreceri mizerabile înecate in alcool si sufocate in tutun. Oamenii normali care nu fac altceva decât sa se duca si sa se întoarcă de la locul de munca sau de la școala sau facultate si in timpul liber sa bea si sa fumeze si sa-i bârfească pe alții nu sunt decât o frâna in calea progresului care ii judeca pe alții care sunt altfel decât ei si îndrăznesc sa ridice cepul si sa se opună majoritatii considerandu-i nebuni, ciudați etc desi aceștia pot veni cu idei revoluționare care sa schimbe lumea, pot inventa, pot face descoperiri epocale, pot crea minunate opere de arta pe care oamenii normali nici nu se gândesc sa le facă, disprețuind arta asa cum dispretuiesc si florile pe langa care trec la fel ca pe langa o grămada de gunoi, si cate nu mai pot face in timpul in care oamenii care sunt ca majoritatea beau alcool fumează si se distrează.

Toate geniile s-au recrutat din randul celor pe care oamenii normali ii considera nebuni si ii resping. Sa nu uitam ca Einstein avea sindromul Asperger si Eminescu avea si el anumite probleme psihice dar asta nu l-a împiedicat sa fie un poet de geniu si daca ar fi fost perfect “normal” probabil ca nu ar fi ajuns sa scrie niciodată poezii si ar fi rămas un taran oarecare însurat si cu copii ca orice taran care se duce in fiecare zi la câmp paste vaca si in fiecare duminica e la biserica, ducând o viața banala pana la adânci batranete.

Romanii sunt mult mai intoleranți decât multe alte popoare in ceea ce privește tot ce se abate de la norma pentru ca in cea mai mare parte a istoriei romanii au fost invatati sa fie sclavi, intai ca iobagi pe moșiile boierilor, apoi in sistemul comunist care a prins foarte bine in Estul Europei mergând pe aceleași modele tradiționalist-coercitive ca si sistemele anterioare in care de mic omul era obligat sa facă doar ceea ce-i spun altii si sa nu se abata si era si bătut când nu era ascultător. Numai la taranii din Romania copiii erau bătuți foarte des si pentru orice fleac spunandu-se ca bătaia e rupta din rai. Eu am o vorba: Bătaia e rupta din rai..  pentru ca nu avea ce căuta acolo si a fost rupta si arucata ca un gunoi la oameni, așa cum este scoasa si aruncata o tumoare canceroasa. Romanii sunt invatati sa critice, sa arunce cu noroi si cu pietre, sa injure si sa scuipe in stânga si in dreapta, căutând mereu un loc unde sa-si verse frustrările. Din aceasta cauza siturile care permit comentarii anonime se umplu de comentarii caustice, injurioase, agresive, obscene, defăimătoare si porcoase. In timp ce pe siturile străine foarte rar apar comentarii negative străinii mergând mai mult pe principiul “Nu-ti place nu te uita” pe siturile romanești zona de comentarii este o lada de gunoi a internetului, un WC public in care toți frustrații se descarcă înjurând si agresând cu comentarii acide.

Nu-i de mirare ca si blogul meu s-a umplut de comentarii critice ofensatoare si caustice. Romanii sunt foarte nemulțumiți, suferă de o nemulțumire cronica in mare măsura din cauza situației socio-politice si se descarcă pe unde apuca înjurând si lăsând comentarii mizerabile. Aproape ca nu am citit articole de ziar care nu au primit nici-un comentariu negativ, plin de înjurături si cuvinte grele. Romanii vânează totul, vânează nebunia, vânează homosexualitatea, vânează retardul mintal, vânează handicapul si se iau de femei facandu-le ba curve (ceea ce de multe ori nu se întâmpla din cauza femeii respective ci din cauza altora care o violează si o forțează intr-un fel sau altul sa se prostitueze) ba frigide. Romanii sunt extrem de intoleranți manifestandu-si sindromul de pica fata de toate categoriile vulnerabile si din cauza asta nu exista aproape deloc protecție sociala in tara asta si daca nu am fi fost in uniunea europeana nu ar fi existat nici măcar legislația anti-discriminare care din păcate si așa nu prea se aplica. Din păcate daca ar apărea un nou Hitler mulți romani l-ar vota l-ar lua in brațe si l-ar ridica in slavi pentru ca gândesc nazist si ar fi in stare sa bage la gazare tot ce considera ei ca nu e normal.  De multe ori oamenii astia sunt ei un pericol pentru societate pentru ca tot ei sunt axați doar pe castingul lor material imediat fiind in stare si sa fure si sa dea in cap pentru bani, tot ei promovează si fumatul alcoolul drogurile si petrecerile mizerabile si in același timp le dau in cap si la altii care săracii au un handicap sau sunt gay sau lesbiene sau sunt bănuiți ca ar avea probleme psihice. Eu cunosc persoane cu handicap care pictează foarte frumos fac bijuterii handmade, cânta la orga electronica si am cunoscut si persoane care au fost diagnosticate cu schizofrenie si nu deranjează pe nimeni si sunt mult mai utile pentru societate decât cocalarii care nu știu decat sa arunce cu noroi in tot ce mișca in jurul lor fara sa uite la ei pentru ca nici ei nu sunt perfecți.

15 comentarii:

Mary Alice spunea...

WHY THE HELL ARE WE THINKING THE SAME ?

Francinne spunea...

Ai imensa dreptate.Total de acord.

Anonim spunea...

Aaaa... si tu esti GENIU?..., sa intelegem.... Futu-ti mortii ma-tii viata cu muierile tale handicapate si inferioare....

Geniu a fost fost Rafael, fa, proasto. Mozart, Velasquez, Sfantul Pavel...


Tu esti o schimonosita care consumi hartie degeaba, ti-am spus, ai un talent de duzina. O mediocritate absoluta.

Nu eixsta si n-a existat femeie mare pictor. Si femeie mare nimic in general. Cel mult au fost cateva talentate pictor, dar nu e cazul tau. Cretino.

O printesa spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
Korinna spunea...

In primul rand lasa mortii sa se odihneasca in pace ca se rascolesc in mormant de cat ii injuri tu, in al doilea rand se simte ura si misoginismul in comentaiul tau. Ce te face sa crezi ca TOATE femeile sunt inferioare? Cum ar fi daca as incepe si eu sa zic ca toti barbatii se gandesc numai la sex bere si fotbal si se comporta ca niste maimutoi agresivi si grosolani sau ca barbatii au inventat prostitutia si ca tot barbatii comit aproape toate violurile si in general 90% dintre infractori sunt barbati?
Eu nu sustin aici ca as fi eu cine stie ce geniu ci ca geniile de multe ori trec drept oameni ciudati si nebuni fiind catalogati asa de altii care inca nu au depasit stadiul de pitecantrop si nu sunt capabili sa-i inteleaga

Anonim spunea...

Virgulele sunt rele si te fac inferioara. Stai departe de ele.

nicu spunea...

@Anonim: amice, esti idiot

@Corina: aia cu piticii se chinui din greu sa scrie ceva "amuzant" desi rareori sint in stare, o fac pentru a atrage cititori. Stii ce as face eu in locul tau? le-as ignora criticile dar le-as cere sa respecte drepturile de autor si sa puna in articolul ala credite corespunzatoare, adica link la blogul meu. In felul asta cititorii ar avea acces la materialele originale si ar putea judeca singuri. Si ai primi si tu traficul meritat.

Razvan T. Coloja spunea...

Măi... din păcate cam au dreptate comentatorii care te-au luat la castron. Că te-au luat și la pulă, asta-i una - părerea lor. Dar legat de talentul tău de desenatoare... suge coaie de velociraptor. La modul foarte serios ți-o spun. Ai nivelul unei eleve de clasa a VII-a când vine vorba de grafică. Zero apreciere a proporțiilor, zero schițare inițială, zero cunoștințe de anatomie de bază. Dacă eu aș fi să fac un desen, cred că și ochiometric aș putea să screm chestii mai interesante. Sorry că ți-o zic, dar vraful ăla gros de desene cu care pozai într-o imagine e bun de șters la cur.

Anonim spunea...

nu sunt un fan al desenelor, dar nu vad de ce oamenii carora nu le plac trebuie sa si injure desenatorul...

inteleg sa glumesti etc., dar nu cred ca trebuie sa o faci atat de ofensiv. in fine, cum corina face terapie spirituala desenand, unii oameni se defuleaza agasandu-i pe altii. dar desenele corinei sunt benigne, nu sunt violente/nu incita la violenta etc. in plus, poate, daca exerseaza si-si doreste sa o faca, ar putea ajunge un artist. dar stand la mistouri pe net, nu cred ca poti evolua in ceva mai mult. bravo pentru curaj si sinceritate!

Leilana spunea...

"Eu nu sustin aici ca as fi eu cine stie ce geniu" - ba da, fix asta susţii. Practic articolul ăsta al tău spune "Ăla de la piticigratis e un bou care nu înţelege nimic şi mă critică pe nedrept. Dar na, toate geniile au fost neînţelese şi criticate pe nedrept." Până şi un copil de cinci ani şi-ar da seama în ce categorie te incluzi tu.

Ţi-am citit majoritatea posturilor şi ţi-am văzut o droaie de desene. Nu eşti atât de talentată pe cât te crezi. A fi artist înseamnă mai mult decât să desenezi muieri în ţâţele goale şi galaxii şi iubiri cosmice. Eşti fixată pe subiectele alea două şi altceva nu ştii. Şi io cred că dacă aş desena acelaşi căcat over and over again aş ajunge să mă super-pricep la asta.

Serios. Trezeşte-te, nu eşti un geniu. Eşti mediocră ca artist, şi dacă continui să te fixezi pe muierile tale, nici n-ai să evoluezi vreodată. Lasă patetismele de genul "iubita visurilor mele" şi mai scoate nasul la aer. Hai salut.

Mary Alice spunea...

hai,ma de parca voi ati sti sa desenati mai bine ia mai lasat-o in pace ca voi nici macar nu aveti o chifla in stomac mai vreti si talent . corinna e o artista pentru ca-si exprima sentimentele printr-o arta . si ce credeti ca desenati mai bine in clasa a VII-a ?

Francinne spunea...

Mary Alice are dreptate,voi,comentatori care o injurati pe Corinna,va pricepeti mai bine sa desenati?Si atunci,ce desenati,pana la urma,case patrate si cuburi si linii si chestii luate dupa un model si nu din imaginatie.Nu stiti sa va exprimati sentimentele,decat in cazul in care cumva,o casa vazuta la un colt de strada transmite un sentiment.Cum puteti sa spuneti ca nu se pricepe?SUNTETI ORBI?

Leilana spunea...

"corinna e o artista pentru ca-si exprima sentimentele printr-o arta ." - enough said. Fă-i un bine şi nu-i mai lua apărarea. Mai bine întoarce-te la citit Stephenie Meyer. ;)

Anonim spunea...

...m ai provoct la un comemtariu...desteptii aia agresivi care vb urit sunt varza...daca ar desena ce simt ar iesi niste hidosenii...tu macar ai curajul sa arati cine esti si in felul asta te poti raporta la ce e bun sau nu....iar normalitatea nu e in majoritate ...natura ne invata ce e normal sau nu ...platim mereu pt rataciri. daca ne folosim de constiinta ea ne spune mereu daca suntem pe drumul bun....

Anonim spunea...

...m ai provoct la un comemtariu...desteptii aia agresivi care vb urit sunt varza...daca ar desena ce simt ar iesi niste hidosenii...tu macar ai curajul sa arati cine esti si in felul asta te poti raporta la ce e bun sau nu....iar normalitatea nu e in majoritate ...natura ne invata ce e normal sau nu ...platim mereu pt rataciri. daca ne folosim de constiinta ea ne spune mereu daca suntem pe drumul bun....

Related Posts with Thumbnails