luni, 14 martie 2011

Ce s-ar intampla daca un reactor de la o centrala nucleara ar exploda ca o bomba atomica?

Din cauza cutremurului din Japonia si a nenorocirii de la Fucushima care a urmat dupa cutremur si tzunami si seamana foarte mult cu ceea ce s-a intamplat in 1986 la Cernobal azi m-am gandit ce s-ar intampla daca un reactor de la o centrala nucleara ar exploda ca o bomba atomica, daca toata cantitatea aia de substanta de acolo care e de mii de ori mai mare decat cea folosita pentru o bomba atomica ar intra intr-o reactie in lant care ar duce la o explozie atomica. Daca o bomba care contine 2 kg de uraniu poate sa rada de pe suprafata pamantului un oras intreg si sa afecteze o zona destul de extinsa o explozie a unui reactor nuclear probabil ca ar face planeta bucati, fiind mai distructiva decat un asteroid de mari dimensiuni. O asemenea explozie ar face scoarta sa crape si ar arunca in spatiu cantitati mari de materie.
Asa imi imaginez eu o superciuperca atomica provocata de explozia unui reactor.
Am realizat acest tablou azi gandindu-ma la dezastrul din japonia.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Este imposibil ca un astfel de reactor sa explodeze ca o bomba atomica, fiindca un reactor nuclear si o bomba atomica sunt 2 lucruri complet diferite.

Chiar si cele mai nesigure reactoare folosesc material fuzionabil care nu este suficient de imbogatit ca sa poat fi comparabil la nivelul celui folosit la bombele atomice.

In cel mai rau caz se poate ajunge la "core meltdown", cand materialul fuzionabil din reactor se topeste si este atat de fierbinte incat topeste betonul si roca de fundatie, ajungand la panza freatica. Miezul fierbinte in contact cu apa provoaca o explozie de vapori de apa care antreneaza elemente radioactive (pulberi, cenusa, etc) si otravesc mediul. Aceste particule pot fi proiectate pana in stratosfera, ceea ce le confera o arie foarte intinsa de contaminare radioactiva.

Este o nenorocire, fara doar si poate, dar nu este o explozie atomica.

A.

Related Posts with Thumbnails