miercuri, 11 noiembrie 2015

Animismul si chipul uman din soare

Soarele da viata planetei asa cum o mama da viata copilului ei iar fara lumina si caldura acestuia planeta ar fi inghetata la o temperatura aproape de 0 absolut, plantele nu ar putea face fotosinteza iar noi nu am avea nici oxigen ca sa respiram, nici hrana, nici lumina ca sa putem vedea.
Duminica am pictat acest portret ascuns printre pete solare, o imagine plina de lumina in culori calde
Ideea de a picta un chip uman in soare mi-a venit dupa ce Cristina Eremia a dat o fata umana soarelui din tabloul ei cu soarele si luna.

Noi oamenii avem tendinta de a personifica soarele inca din copilarie cand avem tendinta de a picta soarele cu ochi si o gura, zambitoare in cele mai multe dintre creatiile copilariei.
In desenele si picturile facute de copii si nu numai soarele, luna casa norii florile si alte elemente au fata umana, fiind oglinzi ale psihicului celui care le deseneaza sau elemente la care se raporteaza ca la alti oameni. In desenele si picturile copiilor toate elementele sunt vii. Din acest motiv pentru popoarele din vechime soarele era un zeu.

Animismul este o caracteristica a gandirii umane care isi are originea in faptul ca suntem maimifere si inca din perioada intrauterina suntem in legatura cu alte fiinte umane, prima dintre acestea fiind mama de a carei afectiune suntem dependenti in prima parte a vietii noastre. Noi ca mamifere cautam mereu sa fim in legatura cu o fiinta asemanatoare cu noi dar mult mai mare care sa ne ocroteasca si sa ne ofere afectiune si din acest motiv avem tendinta de a crea zei sau de  a personifica soarele luna sau chiar toata natura si de a crede in dumnezeu. Este un instinct care ne ajuta sa supravietuim cat timp suntem foarte mici si dependenti de mamele noastre si persista si in viata adulta. Aceasta este una dintre slabiciunile speciei noastre, faptul ca avem nevoie sa ne agatam de ceva si ajungem sa credem in lucruri care nu exista, intr-o fiinta divina, atot puternica, plina de iubire, intr-un Dumnezeu stapan peste tot universul, si chiar si atunci cand exista nenumarate dovezi ca realitatea e cu totul alta noi continuam sa credem. Asa ajungem sa fim manipulati prin religie si sa credem fara sa punem la indoiala tot ce a fost scris in biblie, fara sa ne gandim ca acele texte au fost scrise de niste oameni fara cunostiinte stiintifice care pretindeau ca Dumnezeu le-a insuflat textele respective dar in realitate multi dintre ei ar fi putut fi doar niste schizofrenici care auzeau voci in cap si credeau ca Dumnezeu comunica cu ei sau niste indivizi care aveau ca unic scop manipularea maselor. Religia speculeaza nevoile noastre de mamifere, si instinctele noastre de pui ca un virus care intra intr-un sistem printr-o bresa.

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails