luni, 11 decembrie 2017

Craciunul, sarbatoarea renasterii soarelui

Craciunul sarbatoarea precrestina a nasterui zeului soare din focul sacru in perioada  solstitiului de iarna, pictura acrilice pe panza
In ziua de azi in perioada solstitiului de iarna sarbatorim nasterea lui Iisus Hristos dar se pare ca acesta nici nu s-a nascut pe 25 decembrie, data reala a nasterii sale fiind undeva prin octombrie.
Crestinii au confiscat si au deturnat sarbatoarea solara a craciunului prin care oamenii din vechime celebrau incepeutul unui nou ciclu solar, momentul renasterii zeului soare din focul ignatului.
Aproape toate popoarele sarbatoreau intrarea intr-un nou ciclu al naturii. Romanii aveau saturnaliile, dacii aveau o serie de sarbatori care incepeau cu ignatul si se terminau cu serbarile primaverii timpurii, popoarele germanice impodobeau brazi pentru a marca inceputul unei noi primaveri, iar celtii aveau si ei o sarbatoare dedicata renasterii regelui Oak, zeul soarelui datator de viata
Prin pictura de mai sus am incercat sa redau adevaratul spirit al craciunului, esentia, ideea de renastere din foc. Am inclus in creatia mea si colul morii, simbolul pop[ular al stelei nordului dupa care se ghidau pastorii.

In filmuletul de mai jos ma puteti vedea realizand aceasta pictura

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails