duminică, 4 octombrie 2015

O pictura si o poezie despre doua fete care se iubesc

O pictura si o poezie despre doua fete care se iubesc

04.10.2015
17:09Azi la sala foaier de la Cercul Militar National unde este expusa pictura de mai sus am scris poezia de mai jos. La fel ca si pictura poezia exprima povestea trista a unei iubiri imposibile, o iubire dintre doua femei, amandoua tinere frumoase si mult prea fragile pentru a rezista intr-o lume dura.
Tabloul si poezia isi au radacinile in realitatea sociala din Romania si din alte tari, in faptul ca toate femeile "de succes" au ajuns unde au ajuns nu prin munca lor ci prin barbatii cu care au avut relatii iar cele care incearca sa faca ceva prin propriile forte, femeile cu adevarat independente, raman doar cu munca si in cel mai bun caz ajung sa munceasca pana la epuizare nu ca sa se imbogateasca, nu ca sa-si cumpere macar o garsoniera care sa fie a lor, ci ca sa se mentina pe o oarecare linie de plutire tarandu-se de pe o zi pe alta intr-o permanenta lupta pentru supravietuire, fiind mereu expuse unor presiuni enorme. Pana acum nu am cunoscut niciodata o femeie care a ajuns sa puna pe pe picioare o afacere de succes sau sa ocupe o functie importanta fara sa aiba in spate un sot sau un iubit. Am cunoscut si foarte multe femei singure, atat lesbiene cat si heterosexuale care nu si-au gasit sufletul pereche. Toate stateau foarte post din punct de vedere profesional si social, desi ar fi avut potentialul de a face ceva. Cele mai multe dintre ele fie nu au fost niciodata angajate, fiind dependente de parinti, fie nu au mai lucrau de ani de zile. Putem sa zicem ca in tara noastra nu se fac discriminari? Am avut si eu sefi care ziceau ca fetele nu se ridica niciodata la nivelul baietilor, de exemplu nu sunt bune in IT unde stim cu totii ca sunt posturi foate bine platite, sau incercau sa-mi faca avansuri si cand refuzam nu mai dadeau 2 bani pe munca mea si pana la urma eram data afara sau plecam eu. La noi in tara nimeni nu pune problemele pe care le pun eu acum pentru ca feminismul adevarat nu exista, existand doar cateva pseudofeministe care se bat cu pumnul in piept ca au reusit singure dar au soti sau iubiti care invart afaceri mult mai mari decat ale lor.
Oare ce sanse are o iubire intre doua femei intr-o astfel de lume a barbatilor? Atata timp cat este atat de greu pentru o femeie singura sa se mentina muncind de dimineata pana seara tarziu este posibil ca ea sa poata sustine si pe altcineva atata timp cat ii este ei arat de greu? Pot doua femei sa se sustina una pe alta sau se vor prabusi amandoua? Pot doua femei sa-si faca o casa sau sa cumpere macar un apartament din munca lor? Isi permit doua femei macar un concediu impreuna?
Poate suna materialist dar dragostea din pacate trece prin stomac si totul in lumea asta trebuie sa aiba o baza, iar politica se face si prin mijloace economice. Prin mijloace economice multe femei sunt constranse sa aiba relatii cu barbati de care altfel nici macar nu s-ar apropia, pentru ca ei detin puterea, asa cum tot prin mijloace economice sunt ingradite diverse activitati culturale, cum ar fi expozitiile de pictura. Nici nu este nevoie de legi antidemocratice, taierea finantarii fiind suficienta pentru a ucide din fasa initiativele cetatenesti care nu convin, a se vedea cum faimoasa criza economica creata artificial acum cativa ani practic a abolit o multime de drepturi si libertati constitutionale, acestea ramanand doar cuvinte frumoase pe o hartie.
Cu tristete in suflet cu aceste ganduri in minte si cu speranta ca s-ar mai putea schimba ceva in societatea asta am pictat tabloul de mai sus si am scris poezia de mai jos.


Imbratisate in lumea potrivnica lor ele se iubesc
Iar in jurul lor si muntii se prabusesc
Atat de vulnerabile, singure imporiva tuturor
Ele inca mai spera ca iubirea lor poate avea un viitor?

Atat de fragile, precum doua trestii in vant
Ele abia mai rezista pe o instabila limba de pamant
Imbratisate, una pe umarul celeilalte plangand
Ele au prabusirea in abis si vantul ce le va desparti in gand

Sunt doar doua femei intr-o lume mult prea dura
Precum doua gingase flori lipsite de lumina si caldura,
Ce se scutura vantul iernii si mor
Neputand lupta pentru iubirea lor

Niciun comentariu:

Related Posts with Thumbnails