luni, 26 decembrie 2016

Inca un nud desenat cu pixul


duminică, 25 decembrie 2016

Legenda aurorei boreale si vulpea polara

Nordicii credeau ca aurora boreala s-a format din coada unei vulpi polare. Azi am facut desenul de mai sus pornind de la aceasta legenda scandinava

Craciunul, sarbatoarea nasterii zeului soare

Inainte de expansiunea crestinismului in perioada  solstitiului de iarna popoarele sarbatoreau renasterea zeului soare. Era o sarbatoare a focului si a luminii. La daci idnatul (ignition = aprinderea focului) reprezenta momentul in care era incendiat busteanul de stejar si era sacrificat un porc. Alte popoare dadeau foc unui brad Oamenii acelor vremuri credeau ca focul sacru are puterea de a reaprinde soarele. Dacii aveau doua sarbatori mari, una legata de solstitiul de vara (sanzienele) cealalta legata de solstitiul de iarna (renasterea zeului soare. Pastorii aveau si ei un zeu mos, stramosul lui Mos Craciun, care in aceasta perioada venea imbracat in verde, culoarea padurii (nu costumul rosu inventat de Coca Cola) si aducea daruri, nu materiale ci spirituale. Tot pastorii aveau si un cult al stelei nordului, vestitoarea sarbatorii renasterii soarelui, reprezentata in traditia populara sub forma colului morii, steaua cu 8 colturi.
In vechime Craciunul reprezenta o celebrare a (re)nasterii soarelui din focul purificator care ardea toate relele din anul care s-a incheiat si deschidea un ciclu nou.
Crestinii au preluat si au deturnat elementele precrestine  inlocuind nasterea zeului soare cu nasterea lui Hristos (care se pare ca nu s-a   nascut in aceasta perioada)
Prin desenul de mai sus am redat esenta acestei sarbatori precrestine, o nastere, un nou ciclu solar al vietii, izvorat din foc si nu lipseste nici steaua nordului.

sâmbătă, 24 decembrie 2016

Maica Domnului alaptand pruncul Iisus, un desen de Craciun cumparat de cineva din tara sfanta

Acest desen de craciun prin care am redat  momentul in care fecioara Maria alapteaza pruncul a ajuns in locurile sfinte fiind cumparat de cineva din Israel.

joi, 22 decembrie 2016

Sappho si Miorita la sediul AAPB de pe str Gheorghe Pop de Basesti nr 37

Sappho si Miorita sunt expuse la sediul AAPB de pe str Gheorghe Pop  de Basesti nr 37, in cadrul Salonului de iarna organizat de Asociatia Artistilor Plastici Bucuresti

vineri, 9 decembrie 2016

Acorduri cromatice la galeria ArtUT din cadrul UTCB

4 dintre lucrarile mele sunt expuse incepand de azi la galeria ArtUT in cadrul expozitiei aniversare Acorduri Cromatice - Utilaj.

duminică, 4 decembrie 2016

Miorita

Azi am ilustrat balada Miorita prin pictura de mai sus. Pe langa scena iminentei crime si imaginea mioritei negre am redat si cateva simboluri traditionale ale pastorilor, colul morii sau steaua nordului si coarnele berbecului.
Ciobanii din pictura mea au caciuli dacice, de tarabostes deoarece este posibil ca balada sa fi preluat elementeleunui ritual dacic. Dacii faceau sacrificii umane si credeau ca tanarul pastor, neinsurat, va fi trimis ca sol la Zalmoxis si isi va gasi fericirea dupa moarte.

sâmbătă, 3 decembrie 2016

joi, 1 decembrie 2016

O fantezie subacvatica

Am creat acest desen in culori reci gandindu-ma la toate fetele si femeile frumoase dar reci si indiferente pe care le-am cunoscut pana acum, de cate ori am plans din cauza indiferentei lor, de cate ori mi-am dorit sa simt caldura soarelui iubirii dar nu mi-a fost permis
Related Posts with Thumbnails