Ieri in parcul Tineretului la ONGFest am vazut si aceasta pictura facuta de un copil cu autism care desi nu respecta regulile impuse de scolile de arta este foarte interesanta ca idee. Mie aceasta pictura mi-a sugerat o structura biologica subacvatica, un fel de alge sau niste corali iar cele 4 forme transpaernte mai aduc vag si cu figurile umane cu aripi sau cu mainile ridicate spre cer pe care le faceam eu pe la 14 ani, desi la prima vedere copilul nu a vrut sa picetze figuri umane. Probabil ca ceea ce a vrut sa picteze acest copil este o vaza cu flori dar eu am vazut mult mai mult in aceasta pictura. Desi pare o mazgaleala este o pictura plina de intelesuri. Mai jos este o pictura in acuarela pe care am facut-o azi pornind de la creatia copilului cu autism, o pictura reprezentand niste structuri biologice surori cu un usor aspect antropomorf, semitransparente, ce provin dintr-un trunchi comun si par sa inalte spre cer mainile si aripile lor ca si cum ar vrea sa fie vazute de cineva. Nu stiu ce a gadit copilul autist dar eu in aceasta pictura vad ceva care imi aminetste de desenle mele vechi cu personaje cu mainile ridicate spre cer care au nevoie de atentie, si ridica bratele in sus in speranta ca vor fi gasite si iubite, personaje despre care am mai scris intr-o postare anterioara. Este posibil ca acest copil sa se fi simtit neglijat cand a facut pictura, sa fi simtit nevoia sa fie in centrul atentiei.
Adesea confundat cu retardul mintal, autismul se asociaza de multe ori cu o inteligenta mult peste medie si talente iesite din comun. Din randul copiilor cu autism se recruteaza multe genii, multi matematicieni, fizicieni, biologi, chimisti sau inventatori de geniu fiind autisti. Creierele autistilor sunt foarte bine dezvoltate pe anumite functii, cum ar fi vederea in spatiu sau functiile matematice, in detrimentul functiilor care tin de relationarea cu ceilalti. Nefiind axati pe relatii multi autisti pot obtine performate pe care un om "normal" care isi foloseste o mare parte din creier pentru barfe si intrigi nu le va obtine niciodata Din superficialitate multi confunda cu autismul cu retardul mintal si din acest motiv multe genii se pierd.
Ma numesc Corina Chirila si am inceput sa desenez si sa pictez in anul 2000, cand aveam 13 ani, fiind inspirata de poezia Dorinta de Mihai Eminescu, poezie care m-a facut sa vad cu ochii mintii acea imagine de vis si sa-mi imaginez ca sunt eu acolo in codru in locul poetului.Imi place sa desenez si sa pictez toate lucrurile la care visez si la care nu pot sa ajung. Acest blog contine creatiile mele precum si trairile din spatele lor, acele sentimente si dorinte care m-au motivat
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu