Azi am vazut festivalul de film de la cannes si mi-am adus aminte de filmul lui Cristian Mungiu, Dupa dealuri, film inspirat dintr-un caz real, crima de la Tanacu din 2005 cand Irina Cornici a fost ucisa cu sange rece si nici pana acum nu s-a vorbit despre adevaratele motive ale acestei crime oribile facute in numele religiei, o religie contradictorie care vorsbeste in mod fals si mincinos despre iubire si in acelasi timp instiga la ura.
Un singur luctru se poate imputa regizorului Cristian Mungiu: faptul ca nu a pus punctul pe i asa cum a facut-o cel care a castigat marele premiu anul acesta cu filmul La vie d'Adele. Prin desenul de mai sus am umplut exact golul din filmul regizorului roman care ar fi trebuit sa aiba curajul sa insiste pe faptul ca Irina de fapt a fost ucisa pentru ca era lesbiana, crima de la Tanacu fiind de fapt un act homofob, ceea ce anglofonii numesc "hate crime", un act de discriminare dus la extrem si din pacate nu este singurul. Cine stie cate asemenea cazuri zac ingropate in uitare. In ceea ce priveste orientarea sexuala a Irinei ar fi destule indicii. Irina Cornici inca din copilarie prefera fotbalul si jocurile baietesti, se tundea scurt, se imbraca barbateste si nu a avut niciodata un iubit. S-a mai spus despre Irina Cornici ca ar fi fost bolnava psihic, de schizofrenie, ceea ce nu cred pentru ca daca ar fi fost schizofrenica nu ar fi ajuns sa lucreze ca baby sitter in Germania. Pe Irina au innebunit-o cei de la manastire, in frunte cu preotul corogeanu care au terorizat-o si au hartuit-o pana au scos-o din minti si scotand-o nebuna sau "posedata de diavol" au fabricat un motiv ca sa o tortureze pana la moarte.
Nu a convenit sa se vorbeasca despre asta in presa pentru ca si asa traim intr-o societate foarte intoleranta si homofoba iar demascarea unui asemnea act homofob ar fi generat un mare scandal si pentru ca chiar institutiile care ar fi trebuit sa faca dreptate in acest caz erau impanzite de oameni care nu erau departe de Corogeanu ca mod de a gandi sau nu aveau putere. Nu s-a vorbit despre asta si ca sa ascundem rahatul sub pres si sa parem curati in fat uniunii europene, sa nu cumva sa fie santionata Romania pentru actele de discriminare de pe teritoriul sau. Desenul meu il prezinta pe preotul Corogeanu in momentul in care o surprinde pe Irina Cornici in pat cu o alta calugarita, agresiv, sadic, plin de furie, tinand crucea intr-o mana si in mana cealalta o piatra pe care mai are putin si o arunca. Cine stie, poate asa s-a intamplat si in realitate. In film regizorul a insinuat ca intre Irina (care in film apare cu numele Alina) si celalta calugarita ar exista o relatie dar totul este cu perdea, asa cum se insinueaza si faptul ca preotul avea relatii cu calugaritele, ceea ce iar se pare ca a fost real, ba chiar ar fi posibil ca acesta sa fi incercat sa o violeze pe Irina Cornici. Cristian Mungiu ar fi trebuit sa aiba curajul sa bage in film si cateva scene fierbinti intre cele doua personaje principale si eventual o scena in care preotul incearca sa abuzeze de calugarite, cum s-a intamplat si in realitate. S-a vorbit atat de mult despre cazul asta, s-au scris carti, s-a facut un film dar nimeni nu a atins problema principala: faptul ca a fost vorba de un act de discriminare si de ura si ca din pacate nu e singurul si ar trebui sa se faca ceva ca sa traim si noi intr-o societate moderna, civilizata, rationala si toleranta, nu intr-o societate barbara care nu a trecut de etapa evului mediu cand erau omorati oameni in chinuri groaznice in numele "principiilor crestine", doar pentru ca indrazneau sa spuna ca pamantul e rotund, pentru ca sculptau nuduri de barbati, pentru ca aveau alte orientari sexuale sau pentru orice lucru care putea fi considerat vrajitorie.
Ma numesc Corina Chirila si am inceput sa desenez si sa pictez in anul 2000, cand aveam 13 ani, fiind inspirata de poezia Dorinta de Mihai Eminescu, poezie care m-a facut sa vad cu ochii mintii acea imagine de vis si sa-mi imaginez ca sunt eu acolo in codru in locul poetului.Imi place sa desenez si sa pictez toate lucrurile la care visez si la care nu pot sa ajung. Acest blog contine creatiile mele precum si trairile din spatele lor, acele sentimente si dorinte care m-au motivat
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu