Acest tablou intitulat Unirea principatelor atesta ca pictorul Theodor Aman nu era nici homofob nici rasist cum din pacate sunt multi dintre romanii din ziua de azi. Se pare ca la vremea lui pictorul era mult mai destupat la minte si mai evoluat decat multi dintre conetmporanii nostri care nu stiu decat sa judece si sa arunce cu noroi si cu pietre chipurile in numele credintei si "pentru apararea valorilor morale". Tablul prezinta unirea ca pe o uniune intre doua femei, una dintre ele de etnie rroma, atat de apropiate, tinandu-se de mana.
Nu stiu daca, la vremea lui, Aman a fost criticat pentru acest tablou dar desenele mele au generat valuri de reactii. Multi ma intreaba in mod insistent si obsesiv de ce nu desenez nuduri de barbati si am fost injurata insultata si criticata pentru desenele si picturile care perzinta apropierea dintre doua femei.
Mai jos este doar unul dintre aceste desene care au nascut controverse, un desen in creion intitulat "Inger si demon" care a fost expus la galeria AAP din Herastrau pana joi si a primit critici homofobe si in timpul expozitiei.
Probabil ca cu acesta postare voi infuria iar nationalstii conservatori care amesteca in mod abuziv cultura romaneasca cu fundamentalismul ortodox si extremismul de dreapta, cei care il baga si pe Eminescu in acest amalgam, fiind orbi si surzi psihic la tot ce nu le convine. Daca acest tablou nu ar fi fost facut de Theodor Aman probabil ca ar fi fost criticat injurat si scuipat ca ale mele, dar asa, fiind o opera de arta valoroasa care face parte din patrimoniul cultural al acestei tari a trecut neobservat, cel putin in ceea ce priveste anumite aspecte ale sale, asa cum secole intregi s-a negat faptul ca Mona Lisa a fost de fapt un barbat care isi dorea sa fie femeie si acel barbat a fost chiar Leonardo care s-a pictat sub forma de femeie uitandu-se in oglinda.
Eu nu inteleg cum de pana la mine nu a avut nimeni ochi sa vada acest tablou si creier sa inteleaga mesajul transmis. Este vorba despre iubire si unitate, indiferent de rasa, sex sau orientare sexuala. Nu este vorba doar despre unirea celor doua principate, este vorba de acceptare si integrare in general, nu doar intre moldoveni si cei din sudul tarii ci si intre romani si tigani (care atunci fusesera eliberati din robie), de acceptarea minoritatilor sexuale si de iubirea care tot iubire e indiferent ca e intre o femeie si un barbat, intre doi barbati sau intre doua femei.
Ma numesc Corina Chirila si am inceput sa desenez si sa pictez in anul 2000, cand aveam 13 ani, fiind inspirata de poezia Dorinta de Mihai Eminescu, poezie care m-a facut sa vad cu ochii mintii acea imagine de vis si sa-mi imaginez ca sunt eu acolo in codru in locul poetului.Imi place sa desenez si sa pictez toate lucrurile la care visez si la care nu pot sa ajung. Acest blog contine creatiile mele precum si trairile din spatele lor, acele sentimente si dorinte care m-au motivat
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu